Sticla

Sticla reprezintă aproximativ 80% din suprafața unei tâmplării. De aceea este necesar să se acorde o atenție sporită în alegerea acesteia. O alegere bună permite asigurarea unei atmosfere plăcute în interiorul locuinței, eliminarea zgomotului și reducerea cheltuielilor de energie.

Consilierii nostri tehnici si de vanzari, va vor oferi intotdeauna solutia optima, tinand cont de urmatoarele aspecte:

• protectia termica (sticla LowE, bagheta Warm Edge, argon);

• protectia fonica (sticla cu rasini speciale – Sound Control; sticle cu grosimi diferite);

• protectia solara (ClimaGuard Solar, geamuri reflexive);

• siguranta (sticle multistrat cu folie PVB, sticle cu rasini speciale);

• solicitarea la vant sau sticle cu suprafete mari (grosimi mai mari de sticla);

• design (geamuri decorative)

Tipuri uzuale de geam termopan

Geamul termopan Clar + Low-e cu gaz Argon, cu o grosime de 24 mm a pachetului, reprezinta alegerea ideala – optima din punct de vedere al pretului investitiei raportat la economia ulterioara de energie – atunci cand se urmareste o pierdere cat mai mica a caldurii dinspre interior catre exterior.

4 Anotimpuri, SunGuard, DualProtect

Geamul termopan cu control solar, cu o grosime de 24 mm a pachetului, pastreaza calitatile geamului de tip low-e, dar are un grad mai ridicat de protectie impotriva razelor solare din exterior catre interior.

Reprezinta alegerea potrivita atunci cand se doreste eliminarea efectului de sera din locuinte datorat aportului de energie naturala provenit de la soare. Astfel se pot reduce costurile cu climatizarea pe timpul verii.

Geamul termopan Clar + Clar, grosime totala de 24 mm, se foloseste ca geam termopan atunci cand nu se urmareste o izolare sau o protectie termica superioara.

De exemplu la interior sau la locuinte fara cerinte mari din punct de vedere al pierderilor energetice importante.

Geamul tripan este obtinut prin aceeasi modalitate ca si geamul termopan numai ca se folosesc trei foi de sticla despartite de doua baghete distantier umplute cu silicagel.

Grosimea foilor de sticla este variabila (de regula intre 4-6 mm), ca si distanta dintre ele (12-20 mm), eficacitatea geamului crescand direct proportional cu acestea.

Ca si in cazul geamului termopan, intre cele doua spatii dintre foile de sticla se poate introduce un gaz rar precum Argon-ul sau Kripton . Acest gaz este important pentru ca ajuta la imbunatatirea coeficientului de transfer termic „U”.

Compania noastra utilizeaza urmatoarele grosimi de tripan: 38mm, 40mm, 44mm, 52mm si 60mm

Informatii utile despre geamul termopan

Este sticla cu emisivitate redusa proiectata sa reflecte caldura inapoi in cladire pentru a imbunatati coeficientul de transfer termic Uf.

Sticla Low-E este neutra in aparenta asa ca se poate folosi atat pentru cladiri rezidentiale cat si pentru cele comerciale. Se obtine prin aplicarea unor pulberi metalice pe suprafata care urmeaza a fi termopanata si care trebuie pozitionata la interiorul camerei.

Sticla control solar are proprietatile sticlei cu emisivitate redusa pe una din parti si proprietate de sticla low-e pe cealalta parte.

Exteriorul are proprietatea de a reflecta razele soarelui atat vara cat si iarna. Alegerea tipului de sticla ar trebui sa fie facuta tinand cont de zona in care este amplasata cladirea si conditiile climatice ale fiecarei perioade din an.

Pentru un geam termopan se folosesc doua foi de sticla in timp ce pentru un geam tripan, trei foi de sticla. Foarte importante sunt insa distanta dintre doua foi de geam si gazul introdus atunci cand se urmareste o izolare termica superioara.

Distanta de 16 mm dintre doua foi de geam ofera cele mai optime performante in izolarea termica de aceea de cele mai multe ori un geam termopan are o grosime totala de 24 mm. De foarte multe ori se alege gresit un geam tripan, considerand ca mai multe foi de sticla izoleaza termic mai bine, ceea ce surprinzator nu este adevarat.

Avantajul unui geam tripan este pe de o parte ca se pot monta mai multe foi cu emisivitate redusa pentru a compensa pierderea de caldura datorata spatiului mai mic dintre foile de geam, dar pe de alta parte ca se obtine o izolare fonica superioara.

Inainte de luarea unei decizii se recomanda parerea unui specialist. Putem evidentia diferente la nivel de sticla date de aspect, izolare termica si fonica, coeficient de umbrire, gradul de reflectie sau absortie a luminii etc.

Exista acum diverse tipuri de sticla care in combinatii optime pot indeplini cu succes foarte multe cerinte din punct de vedere al specificatiilor cerute in constructia unei cladiri.

Valoarea Uf este data de cantitatea de caldura (energie) care se pierde printro suprafata de 1 mp in fiecare secunda in anumite conditii de temperatura (interioara si exterioara) si se masoara in Wm2K. Cu cat este mai mica aceasta valoare cu atat pierderea de energie prin tamplarie este mai redusa.

Uf refera la pierderea de caldura a intregii ferestre sau usi, si este diferit de coeficientul de transfer termic U al geamului sau al profilului. In calculul coeficientului Uf intra urmatoarele componente: U geam, U profil, si bagheta distantier (de regula aluminiu) in cazul nostru bagheta warm-edge, dintre foile de geam.

Pentru imbunatatirea acestui coeficient avand in vedere ca geamul termopan are 80% in medie pondere in suprafata reperului de tamplarie, alegeti un geam termopan sau tripan cu proprietati termice superioare.

Reprezinta proprietatea sticlei de a reflecta radiatiile solare. Cu cat este mai mic acest coeficient, cu atat este mai mica cantitatea de energie solara transmisa prin sticla in cladire.

Argonul este considerat un gaz nobil. Denumirea sa vine din limba greaca si inseamna “inactiv” Utilizarea sa reduce valoarea coeficientului de transfer termic in cazul ferestrelor.

Argonul ajuta la minimizarea pierderilor de caldura mai ales in sezonul de iarna.

Bagheta Warm Edge

Folosirea intre geamurile termoizolante a distantierului Warm Edge reduce considerabil transmitanta termica in comparatie cu baghetele clasice din aluminiu, ceea ce ajuta la obtinerea unui coeficient de transfer termic redus pentru ferestre si usi.

Acest distantier este folosit pentru a reduce fenomenul de conductie, astfel scazand cantitatea de caldura care se pierde prin marginile geamului termopan.

Mai mult decat atat, Warm Edge-ul este obligatoriu la orice sistem de ferestre care primeste certificarea de case pasive.

Asadar, tehnologia Warm Edge nu este doar marketing, ci ajuta foarte mult la izolarea locuintei, diferenta de costuri nefiind considerabila.

Cat de mult ajuta Warm Edge-ul si mai exact care-i diferenta dintre o fereastra cu Warm Edge si una fara?

Fereastra de 1200 x 1200, un ochi fix si un ochi mobil, profil 70mm – Uf=1.3 (5 camere) cu geam tripan 40 mm – 4Season/Float/LowE+Argon Ug=0.6. In prima varianta, geamul va avea distantiere de aluminiu, in a doua varianta va avea distantier Warm Edge.

Asadar, avem urmatoarele rezultate:

Varianta fara Warm Edge – Uw = 1.23 W/ K

Varianta cu Warm Edge – Uw = 1.03 W/ K

Deci, diferenta este destul de considerabila.

Important!

Intelegerea problemei condensului

Condensul este cauzat de excesul de umiditate sau vapori de apa din aer care in contact cu suprafete reci se transforma in picaturi de apa. Condensul devine periculos in momentul in care apare pe suprafete mari ale ferestrei, unde poate chiar ingheta, sau sub forma de pete de umiditate (mucegai) pe pereti sau tavan.

Cauzele condensului se desprind din activitati precum gatitul, spalatul, dusul sau dintr-un numar mare de plante.

Condensul este mai vizibil in anumite perioade ale anului, toamna tarziu la prima pornire a centralei, in special daca sunt insotite de renovari ale locuintei care emit umititate precum tencuieli, zugraveli etc.

Sfaturi pentru inlaturarea condensului

Folositi ventilatoare pentru evacuarea aerului umed unde este posibil.

Folosirea dezumidificatoarelor

Aerisiti casa periodic prin deschiderea ferestrelor cateva minute, sau prin sistemul de microventilatie.

Evitati udarea excesiva a plantelor din casa.

Factori care favorizeaza aparitia condensului

Incaperi neaerisite si neincalzite

Perdele groase în fata ferestrelor

Umiditate de constructie la constructiile noi, existenta surselor generatoare de vapori

Prezenta plantelor ornamentale în încaperi si amplasarea acestora în vecinatatea ferestrelor

Amplasarea necorespunzatoare a surselor de încalzire si a glafurilor.

Doriti mai multe detalii? Va putem ajuta!